10 rossz kifogás, amiért a nők nem táplálkoznak egészségesen – I.

Szerző : | 0 komment | Idő: 2012-07-01 | Kategória : Cikkek

Nem szeretnék bárkit is megsérteni a következő cikkemmel, de azért valljuk be, a nők sok kifogást találnak arra, hogy miért is nem étkeznek egészségesen. Pontosan tudom, hiszen én is nő vagyok és számtalanszor hallgatok én is a “gonoszabbik” felemre, pedig tudom, hogy nem teszek jót a testemmel. Íme a leggyakoribb kifogások.

 

1. “De én megérdemlem a csokoládét!”

Számtalanszor használjuk ezt a kifogást, talán ez a legnépszerűbb, amit még gyerekkorunkban neveltek belénk (helytelenül) a szülők, hogyha jó kislányok voltunk, csak akkor érdemeltük meg azt a csokoládészeletet vagy cukorkát. Sokszor még a jó osztályzatok felé is elmentek szüleink, de ezzel a magatartással nagyon helytelen dolgot tanultunk. Édességhez nyúlunk egyfajta jutalom gyanánt, ha végeztünk egy nehéz nappal, ha az irodában a főnökünk kikészített, beszóltak nekünk az utcán vagy csak éppen egy szakításon vagyunk túl. Az életben nagyon sok csalódás érhet minket és számtalanszor kerülünk konfliktus helyzetbe, amikor egy-egy jutalom falattal kárpótoljuk magunkat.

 

2. “Amúgy is kövér vagyok, akkor miért ne egyek?”

Ez a hozzáállás pontosan az, amit a túlsúlyos vagy molett nőktől hallunk, akik számtalanszor kezdenek bele fogyókúrájukba és mindannyiszor sikertelenül is hagyják abba. Talán eltart egy-két napig, talán két hétig a fogyókúra, amikor egy olyan esemény jön közbe, amikor kénytelenek az édességek felé nyúlni. Legyen az egy közeli család vagy barát halála, vagy egy stresszes időszak. Ha nem figyelünk oda ez a magatartás meggátolhatja boldogságunkat és hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. A hangsúly a kitartáson van!

 

3. “Ma este futottam/edzettem, úgy hogy ez még belefér!”

Kutatások bebizonyították, hogy az emberek többsége alulbecsüli saját kalóriabevitelét, mintegy 40 %-kal ha túlsúlyos, és 20%-kal ha normál testalkathoz sorolható. Az már becsülendő, ha rávettük magunkat, hogy lemenjünk az edzőterembe, vagy eljárunk aerbic órára, esetleg más anyukákkal, barátnőkkel futunk esténkét, de a baj csak utána kezdődik. Mindenki hazaér holt fáradtan és azt gondolja, hogy ha megeszik egy müzliszeletet vagy pár kanál maradékot a vacsorából, akkor már is könnyebb a lelkiismerete, hiszen nemsokkal előtte edzett. Ne feledjük, hogy 3 kilométeres közepes tempójú kocogással (testsúlytól függően) 200-300 kalóriát, az összes többi fajta mozgás, mint például az aerobic vagy a jóga segítségével jóval kevesebb kalóriát égethetünk el. Az esti edzés után már nem szabadna ételt fogyasztanunk, ha még sem bírunk magunkkal, inkább válasszunk alacsony kalóriatartalmú gyümölcsöket, mint például áfonyát, zöldalmát, görögdinnyét, grépfrútot.

 

4. “A kedvenc színésznőmet/énekesnőmet sokszor kapják le édességgel/fagylalttal a kezében és még is egészséges és vékony!”

A kérdés az, valóban egészséges vagy vékony? Újságokban és a televízióban másról sem hallani, minthogy a sztárok milyen újfajta diétát, edzésmódot vagy életmódprogramot kezdtek, aminek a végeredménye mindig 100%-os siker. De abba már nem gondolunk bele,  hogy miért kell folyton diétázniuk. Nem nagy titkot árulok el azzal, hogy a sztárok is emberek, nekik is meg van a stresszes, felgyorsult életmódjuk, amit sokszor az ő testük sem bír, ezért kénytelenek sanyargatással éhezéssel elérni a kívánt célt. Jogosan tesszük fel a kérdést: Valóban egészséges?

 

5. “Az élet túl rövid, egyél azt, amit szeretnél!”

Ez akár bármelyik gyorsétterem lánc szlogenje is lehetne, hiszen az élet tényleg olyan rövid, hogy nem szabadna olyan dolgokkal foglalkoznunk, mint a fogyókúra vagy a testedzés. De mikor máskor foglalkoznánk vele? Hiszen nem mindegy, hogyan éjük le azt az életet. Jobban szeretnénk csinosan, karcsúan kinézni a fotókon, vagy inkább elrejtőznénk nyaralás közben és takargatnánk magunkat, mert nem vagyunk megelégedve a testünkkel?

Sokan gondolják rosszul, hogy az egészséges életmód tele van rossz ízű ételekkel, pedig nagyon is tévednek. Egészségesen is lehet úgy táplálkozni, hogy sok rostot, vitamint, fehérjét viszünk be a szervezetünkbe és odafigyelünk, hogy száműzzük az életünkből a tömérdek adalékkel, cukorral, mesterséges színezékkel készült élelmiszereket.

 

folyt köv.